Vyhodnocení erozní ohroženosti ve vybraném projektu komplexní pozemkové úpravy. - Haňková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce měla za cíl vyhodnotit erozní ohroženost na vybraném projektu komplexní pozemkové úpravy a případně navrhnout odpovídající protierozní opatření, která v lokalitě zvýšenou erozi eliminují. K posouzení bylo vybráno katastrální území Hosín. Bylo vytipováno 15 odtokových profilů, u nichž byla určena erozní ohroženost pomocí dvou rozdílných metodik. Výsledky získané metodou RUSLE ukázaly třetinu vybraných profilů jako nadlimitně erozně ohrožené, tedy s nutností navrhnout vhodná protierozní opatření. Upřednostněna byla opatření agrotechnická, protože jsou doporučována vyhláškou 545/2002 o postupu při provádění pozemkových úprav. Byly navrženy 4 možnosti řešení, výsledným návrhem bylo propojení 2 opatření - pěstování jedné meziplodiny a mulčování. Tato varianta byla vybrána, protože je relativně finančně a realizačně nenáročná a neomezuje hospodařící subjekt ve výběru pěstovaných plodin Metodika SMODERP zařadila všechny prověřované profily mezi erozně neohrožené. Objektivní porovnání výsledků nebylo možné, protože metodika SMODERP určuje erozní ohroženost pro jednotlivou srážku o zvolené intenzitě, oproti tomu v RUSLE jsou srážky zahrnuty jako průměr z maximálních ročních hodnot.
Evaluation of a soil erosion in a project of KPU
Keywords: vodní eroze; pozemkové úpravy; protierozní opatření; RUSLE; SMODERP; Water erosion; land adjustment; erosion control measures; RUSLE; SMODERP