Recepce díla Ferdinanda de Saussura v literárněvědném myšlení Pražského lingvistického kroužku. - Procházková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce s názvem Recepce díla Ferdinanda de Saussura v literárněvědném myšlení Pražského lingvistického kroužku se zabývá základními lingvistickými tezemi F. de Saussura a jejich přijetím v rámci Pražského lingvistického kroužku. Tato práce je rozdělena do dvou částí: v první části jsou vysvětleny nejdůležitější pojmy F. de Saussura, druhá část je zaměřena na vyhledávání těchto pojmů v textech Romana Jakobsona a Jana Mukařovského. Cílem této bakalářské práce je analýza přístupu R. Jakobsona a J. Mukařovského k de Saussurovu dílu Kurs obecné lingvistiky, zejména v souvislosti s aplikací některých tezí na umělecké dílo.
Reception of the work of Ferdinand de Saussure in the literary criticism of the Prague linguistic circle.
Keywords: systém; struktura; funkce; znak; Ferdinand de Saussure; Pražský lingvistický kroužek; Roman Jakobson; Jan Mukařovský; system; structure; function; sign; Ferdinand de Saussure; Prague linguistic circle; Roman Jakobson; Jan Mukařovský