Nadpřirozené bytosti v knihách o Harry Potterovi a jejich srovnání s pohádkovými příběhy/Supernatural Creatures in the Harry Potter Series and Their Comparison with Fairy Tale Stories - Macková, Vanda (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými nadpřirozenými bytostmi z příběhů o Harry Potterovi. Jedná se o draka, baziliška, fénixe, jednorožce, vodní lid, vlkodlaka, obra a čaroděje. Každá z těchto bytostí je nejprve popsána z pohledu autorky, poté je srovnávána se svou mytologickou předlohou a na závěr je porovnávána se stejnou bytostí z pohádky nebo z fantasy příběhu. Důraz je kladen na pochopení hlavního významu vybrané bytosti, její funkci a fungování v příběhu. Cílem práce je určit shodné prvky, případně poukázat na rozdíly inspiračních zdrojů.
Supernatural Creatures in the Harry Potter Series and Their Comparison with Fairy Tale Stories
Keywords: Harry Potter; drak; bazilišek; fénix; jednorožec; vlkodlak; mořští lidé; obři; čaroděj; pohádka; fantasy; Harry Potter; dragon; basilisk; phoenix; unicorn; werewolf; merpeople; giant; wizard; fairy tale; fantasy