Odsun Němců na Prachaticku (ve vzpomínkách pamětníků) - Kölbl, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice odsunu sudetských Němců po roce 1945. Je dělena na dvě hlavní ucelené části. První polovina se zabývá vysídlením německého obyvatelstva z celorepublikového hlediska na základě odborné literatury. Zde je popsána geneze samotné myšlenky transferu, početní stav německé menšiny v poválečném Československu, události tzv. divokého odsunu v bezprostředních měsících po osvobození a přípravy a průběh organizovaného odsunu v roce 1946. Část druhá má za cíl uvést odsun Němců na příkladu jihočeského příhraničního regionu Prachaticko (potažmo prachatického okresu). Podkapitoly této části se zaobírají poměry v regionu, místní organizací a konkrétními událostmi vysídlení (především na základě vzpomínek pamětníků).
Displacement of Germans in Prachatice (in Memories of Survivors)
Keywords: Československo 19451947; odsun sudetských Němců; vysídlení; Prachaticko; Czechoslovakia 1945 1947; displacement of Sudeten Germans; expulsion; Prachaticko