Využití hloubkového kypřiče při pěstování obilovin a řepky olejné v podniku Zemědělské služby Dynín, a.s. - Kubeš, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá hloubkovými kypřiči, které se používají v podnikách zemědělské výroby. Teoretická část je zaměřena na historii zpracování půd, na zpracování půdy a na kypřící stroje, které se používají v dnešní době. Jsou zde obsaženy talířové kypřiče, radličkové kypřiče, dlátové kypřiče, prutové kypřiče a stroje s poháněným pracovním ústrojím. Vlastní práce obsahuje porovnání radličkového kypřiče a pluhu provádějící orbu. Hodnotí se kvalita udržení nastavené hloubky, časová náročnost, spotřeba PHM a finanční náročnost.
The utilization of deep cultivator for growing cereals and oilseed rape in Zemědělské služby Dynín, joint-stock company
Keywords: zpracování půdy; kypřiče; pluh; čas; PHM; finance; tillage; cultivators; plough; time; fuel; financial resources