Návrh zkušebního zařízení nové generace pro dlouhodobé zkoušky univerzálního aktuátoru - Strejc, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Aktuátory jsou v dnešní době nedílnou součástí mnoha moderních zařízení a strojů. Typicky zajišťují ovládání různých částí zařízení, například správný chod klapek a ventilů. Jelikož jsou aktuátory důležitým prvkem mnoha zařízením, je nutné a přínosné zabývat se jejich vývojem a testováním. Tato diplomová práce se soustřeďuje na výběr, sestrojení a otestování nového zkušebního zařízení pro dlouhodobé zátěžové zkoušky univerzálního aktuátoru (General Purpose Actuator), hojně používaného v automobilovém průmyslu. Důvodem k zadání a praktickému řešení tohoto úkolu je nedostačující současný model zkušebního zařízení, který nevyhovuje moderním testovacím požadavkům zadávací společnosti.
Proposal of a new-generation test bench for long-term tests of a general purpose actuator
Keywords: aktuátor; akční člen; servomotor; hysterezní brzda; zkušební zařízení; actuator; hysteresis brake; servomotor; test bench