Hodnocení výnosových a tržních charakteristik u souboru odrůd konzumních brambor - Bárta, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
V diplomové práci byly hodnoceny výnosové a tržní charakteristiky u souboru odrůd konzumních brambor. Vzorky brambor, na kterých bylo prováděno měření, byly vysázeny na poli v Košeticích na Vysočině. Tato oblast je typickou bramborářskou oblastí a má výrazný podíl na celostátní produkci konzumních, škrobových i sadbových brambor s různou délkou vegetační doby. V průběhu vegetace byly hodnoceny u jednotlivých odrůd nástupy hlavních fenologických fází růstu, počty rostlin na ploše, počet stonků připadajících na jednu rostlinu a celkový vzhled porostu. Po sklizni byl vyhodnocen počet hlíz na jeden trs, počet hlíz na jeden stonek a průměrná hmotnost jedné hlízy. Poté byl stanoven celkový výnos hlíz, výnos tržních hlíz a jejich celkový podíl na výnosu. Vzhled hlíz, jejich zdravotní stav a rozsah mechanického poškození je popsán podrobně u každé odrůdy. Dosažené výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů a jsou statisticky vyhodnoceny. Nejlepších pěstitelských výsledků dosáhly polopozdní a polorané odrůdy. Velmi rané a rané odrůdy měli nižší výnos a podíl odpadu byl větší.
Evaluation of yield and market characteristics in a group of varieties of potatoes
Keywords: brambory; hlízy; tržní charakteristika; poškození; výnos; ekonomika; Potatoes; tubers; market characteristics; damage; yield; economy