Dynamika půdního uhlíku a vybraných půdních charakteristik v subpovodích modelového území Stropnice - Bodlák, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce byla zaměřena na popsání změn v půdní organické hmotě na modelových dílčích povodích zájmového území Stropnicka, charakteristických rozdílnou skladbou biotopů a rozdílným zemědělským a lesním managementem. Dílčími cíli práce bylo: 1) odhadnout vazbu mezi využitím území, změnami půdního prostředí a odtokem látek z povodí. 2) Experimentálně ověřit vliv vodního režimu na procesy ztráty uhlíku a dalších látek z půdy v průběhu a mezi vegetačními sezónami.
Dynamism of soil carbon and selective soil characteristics in model landscape Stropnice subcatchments
Keywords: půdní organická hmota; ztráty uhlíku; látkové ztráty; Stropnicko; soil organic matter; carbon losses; matter losses; Stropnicko