Osoby se sluchovým postižením a hudba - Vondrášková, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním tématem této bakalářské práce je problematika osob se sluchovým postižením a také hudby. Tím jsou myšleny pozitivní účinky hudby vzhledem k jejich osobě. V teoretické části zpracovávám především informace o sluchovém postižení, jeho příčinách. Následuje klasifikace sluchových vad. Dalším úkolem této části jsou poznatky z historie, tedy přístup k jedincům se zdravotním postižením v historii. Důležité je i zmínit vznik komunikačních systému pro osoby se sluchovým postižením a nějaké informace o komunitě Neslyšících. Podstatnou kapitolou je i problematika dětí se sluchovým postižením, zde popisuji odchylky ve vývoji dětí se sluchovým postižením. Zmíním zde i stručný vhled do situace v rodině u dětí s postižením a nakonec i jejich možnosti vzdělávání. Následující částí je hudba a její terapeutické vlivy v rámci muzikoterapie. Také zde hodlám popsat její možné pozitivní účinky na lidi se zdravotním postižením, zvláště pak sluchovým. V praktické části je výzkum pěti konkrétních dětí se sluchovým postižením. Obsahuje zpracované kazuistiky dětí, výzkumné úkoly a průběh jejich plnění a výsledky. Během výzkumu byly také pořízeny obrázky dětí. V závěru této práce je uvedeno shrnutí celé práce, použitá literatura ke zpracování této práce a přílohy.
Persons with hearing disability and music
Keywords: sluchové postižení; přístup k jedincům s postižením; komunikační systémy; komunita Neslyšících; vývojové zvláštnosti u dětí se sluchovým postižením; hudba; muzikoterapie; hearing impairment; access to disabled people; communication systems; community of Deaf people; developmental particularities of children with hearing disability; music; music therapy