Srovnávací studie elektronové mikroskopie a mikroskopie skenovací sondou a jejich využití ve fotosyntetickém výzkumu - Matěnová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce je porovnat schopností transmisního elektronového mikroskopu, skenovacího elektronového mikroskopu a mikroskopu atomárních sil zobrazit jednotlivé proteinové komplexy. Jsou popsány principy elektronové mikroskopie a mikroskopie atomárních sil. Jako srovnávací materiál byly vybrány fotosyntetické komplexy LH1, LH2, PSI a PSII, které jsou těmito metodami nejvíce prozkoumány.
Comparative study of electron microscopy and scanning probe microscopy in photosynthetic research
Keywords: Transmisní elektronová mikroskopie; skenovací elektronová mikroskopie; mikroskopie atomárních sil; Transmission electron microscopy; scanning electron microscopy; atomic force microscopy