Koupání dětí v krytých bazénech - Oherová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou koupání dětí, zejména kojenců a batolat, v krytých umělých bazénech. Zaměřuje se především na možná zdravotní a hygienická rizika této aktivity. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část nabízí hlubší náhled do oblasti umělých koupališť, věnuje se jak současným, tak i historicky prvním právním předpisům pro umělá koupaliště, detailněji se věnuje hygienickým požadavkům na bazény dle vyhlášky č. 238/2011 Sb., v platném znění; popisuje proces úpravy bazénové vody, nabízí přehled možných druhů dezinfekčních úprav bazénové vody a jejich porovnání v rámci výhod a nevýhod, popisuje jednotlivé ukazatele jakosti vody a zmiňuje jejich význam, a v největší části se zaměřuje na samotná hygienická a zdravotní rizika v souvislosti s návštěvou krytých umělých bazénů. Uvádí příklady z praxe (epidemie), zmiňuje nejčastější zdroje a druhy znečištění bazénu a přilehlých prostor. Samotné téma hygienických a zdravotních rizik je poté rozděleno dle původu rizik na mikrobiologickou část (věnuje se infekčním agens), chemickou část (vedlejší produkty dezinfekce) a na rizika úrazů a rizika spojená s teplotou vody. Práce se rovněž intenzivně zajímá o názory odborníků na koupání dětí, zvláště pak kojenců a batolat, v umělých bazénech. Výzkum v praktické části práce byl zpracován kvalitativní metodou za použití sekundární analýzy dat (provozní a návštěvní/lázeňské řády, provozní deníky za rok 2015, výsledky laboratorních rozborů bazénové vody za rok 2015, zákony a vyhlášky), zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů. Šetření se zaměřovalo na kryté bazény ve městech Prachatice a Jihlava, ve kterých probíhají kurzy koupání a plavání pro kojence a batolata i koupání děti starších. Pro výzkum jsem si za své cíle stanovila sledovat mikrobiologické a fyzikálně-chemické ukazatele jakosti bazénové vody ve vztahu k vyhlášce č. 238/2011 Sb., v platném znění, v předem vybraných krytých umělých koupalištích během ročního provozu (za rok 2015) a zjistit, zda dochází k překračování mezních či nejvyšších mezních hodnot daných vyhláškou; dále se zaměřit na zdravotní stav dětí (kojenců a batolat) v kurzech plavání a zjistit znalosti a postoje návštěvníků bazénu a lektorů kurzů v oblasti hygienických zásad pro koupání v umělých bazénech a rizik z nich vyplývajících.Na základě výše stanovených cílů jsem si položila následující výzkumné otázky: V1: Jsou u sledovaných bazénů překračovány mikrobiologické či fyzikálně-chemické limity jakosti vody, a pokud ano, které a za jakých okolností? V2: S jakými zdravotními problémy, pokud se vyskytly, se kojenci a batolata po pravidelných návštěvách bazénu potýkali? V3: Navštěvují kurzy "plavání kojenců a batolat" i děti trpící alergickým onemocněním, a pokud ano, jakým? V4: Jaké znalosti a postoje mají návštěvníci bazénu (rodiče dětí) a lektoři kurzů v oblasti hygienických zásad pro koupání v umělých bazénech a možných rizik při jejich nedodržování? Tato práce může posloužit jak široké veřejnosti - k rozšíření přehledu o koupání (nejen dětí) v umělých bazénech a k náhledu na toto téma z různých úhlů pohledu, tak i provozovatelům bazénů jako informační materiál.
Bathing of children in indoor swimming pools
Keywords: Bazény; zdravotní a hygienická rizika bazénových vod; infekční onemocnění v souvislosti s návštěvou umělých koupališť; hygienické požadavky; úprava bazénové vody; dezinfekce bazénové vody; kvalita vody v bazénu; koupání dětí v krytých bazénech; kurzy plavání kojenců a batolat; názory odborníků na kurzy plavání kojenců a batolat; Swimming pools; health and hygiene risks of pool water; infectious diseases in connection with the visit of artificial swimming pools; hygiene requirements; disinfection of swimming pool water; pool water quality; children swimming in indoor pools; swimming courses for infants and toddlers; opinions of experts on swimming courses for infants and toddlers