Zhodnocení odborné způsobilosti a odborné přípravy členů jednotek požární ochrany kategorie III v okrese České Budějovice - Trávníčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Ve své práci "Zhodnocení odborné způsobilosti a odborné přípravy členů jednotek požární ochrany kategorie III (dále jen JPO III) v okrese České Budějovice" jsem se zabývala úrovní odborných znalostí členů jednotek požární ochrany dle funkcí, které v jednotce zastávají. Vyhodnocení probíhalo u všech jednotek požární ochrany kategorie III v okrese České Budějovice, členové těchto jednotek odpovídali formou dotazníkového šetření na otázky. Ze 17 jednotek, které působí v okrese České Budějovice, se výzkumu zúčastnilo 13 jednotek. Na základě odpovědí v dotaznících bylo zjištěno, že úroveň znalostí některých členů je hluboko pod průměrem, někteří ale svými znalostmi excelovali. Provedeným testováním bylo zjištěno, že úroveň odborných znalostí členů JPO III je odlišná dle jejich funkcí zastávajících v jednotce. Jako optimální hranice byla v této práci zvolená 80 % odborných znalostí. Z výsledků je vidět, že zvolené hranice úspěšnosti (správné odpovědí na kladené otázky) 80 %, dosáhlo pouze 7 jednotek PO ze 13 zkoumaných, což je pouze 54 % jednotek Zvolené hranici úspěšnosti odborných znalostí 80 % dosáhlo taktéž 7 velitelů PO ze 13 zkoumaných, což je 54 %. Zvolené hranici úspěšnosti odborných znalostí 80 % dosáhlo taktéž 10 trojníků PO ze 13 zkoumaných, což je 78 %. Zvolené hranici úspěšnosti odborných znalostí 80 % dosáhlo 28 členů PO z 39 zkoumaných, což je 72 %.
The evaluation of professional competence and preparation of the fire-protection members of the JPO III category within the district of České Budějovice
Keywords: jednotka požární ochrany; velitel jednotky; hasič; pravidelná odborná příprava; základní odborná příprava; tělesná příprava a sport; právní normy; fire protection unit; fire protection commander; fire-fighter; regular professional training; basic professional training; physical training and sports; applicable law regulations