Laboratorní diagnostika hepatitidy typu B - Janů, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Hepatitida typu B je zánětlivé virové onemocnění jater. Původcem onemocnění je DNA virus z čeledi Hepadnaviridae. Přenáší se krví a sekrety infikovaného člověka. Největší nebezpečí onemocnění spočívá v přechodu do chronicity. Chronická infekce s sebou nese vysoké riziko rozvoje jaterní cirhózy a hepatocelulárního karcinomu. Onemocnění hepatitidou B je rozšířeno po celém světě. Nejspolehlivější prevencí je očkování a vyvarování se rizikovému chování a kontaktu s osobami s rizikovým chováním, zejména uživateli drog a promiskuitními osobami. Cílem této bakalářské práce je seznámení s problematikou onemocnění virové hepatitidy typu B a popis současných možností diagnostiky markerů hepatitidy B pomocí přístroje COBAS e601 firmy ROCHE metodou elektrochemiluminiscenční imunoanalýzy a kvantifikace HBV DNA na přístroji COBAS 4800 firmy ROCHE metodou real time PCR a vyhodnocování výsledků při použití obou metod. Soubor vyšetřovaných vzorků pochází z laboratoře infekční sérologie a virologie společnosti VIDIA-DIAGNOSTIKA. Výsledky práce ukazují, že HBsAg je nejvíce vyšetřovaným markerem hepatitidy B. Pozitivní nálezy tvoří pouze 0,67 %. Poměr HBsAg pozitivních mužů a žen za rok 2019 byl téměř vyrovnaný. Nejvíce HBsAg pozitivních pacientů bylo ve věku 30-40 let. Dále jsem zkoumala prevalenci anti-HBc Ig total protilátek. Pozitivita anti-HBc Ig total se potvrdila v 4,27 % vyšetření. Poměr anti-HBc Ig total pozitivních mužů a žen za rok 2019 byl také téměř vyrovnaný a nejvíce pozitivních bylo ve věku 30-40 let.
Laboratory diagnostics of hepatitis B
Keywords: Virus hepatitidy B; hepatitida B; hepadnaviridae; elektrochemiluminiscenční imunoanalýza; real time PCR; australský antigen; sérologie; markery hepatitidy B; HBV; Hepatitis B virus; hepatitis B; hepadnaviridae; electrochemiluminescent immunoassay; real time PCR; australien antigen; serology; hepatitis B markers