Optimalizace odpadového hospodářství v potravinářském výrobním podniku - Chlumecký, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je napsána jako literární rešerše, ve které jsem se zaměřil na problematiku vzniku odpadů v potravinářském průmyslu a zvláště v pivovarnictví. Změřuji se na odpadní vody, jejichž podíl je poměrně vysoký a z hlediska životního prostředí a ekonomiky i velmi důležitý. První část práce se zabývá problematikou legisletivy, rozdělením a zpracováním odpadů podle dalšího využití. Další čast je věnována kvalitě vstupní vody, její úpravy pro výrobní procesy a následné čištění v čističkách odpadních vod. Mezi dosažené ekologické přínosy patří snížení hladiny BSK a dusíku. Následně během procesu výroby piva vzniká i pevný odpad např. sladové mláto. Na každých 100 kg sladu je vyprodukováno cca 120 - 130 kg mokrého mláta s obsahem vody 75 - 80%. Vznikající odpady negativně ovlivňují životní prostředí a pro jejich minimalizaci je nutné nejen hledat nejvhodnější způsoby čištění odpadních vod, ale je potřeba modernizovat a zefektiňovat samotné výrobní procesy.
Environmental quality system optimalization in food-stuff company
Keywords: odpadní voda; čistírna odpadních vod; pivovarská technologie; sladové mláto; wasterwater; wasterwater treatment plants; brewing technology; malted grains