Středověké Spory duše s tělem a jejich podoba v době baroka - Soukupová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce představuje básnické Spory duše s tělem vznikající na našem území ve 14. a 17. století. Jedná se o I., II. a III. Spor duše s tělem, dva barokní překlady Visio Philiberti (Dialogus. Žalostné a plačtivé rozmlouvání jedné zatracené duše s tělem svým a Zatracený duše hádka s tělem svým před poutníkem) a píseň Domácí vojna mezi duší a tělem od Adama Michny z Otradovic. Základem práce je analýza jednotlivých děl a jejich následná komparace s přihlédnutím k literárnímu kontextu doby jejich vzniku. Součástí je i pojednání o eschatologii a vnímání smrti ve sledovaných obdobích. V příloze k bakalářské práci předkládáme rovněž úplné přepisy analyzovaných skladeb.
Medieval Disputes between soul and body and their form in the Baroque period
Keywords: spory; duše; tělo; disputes; soul. body