Zajištění potřeby jistoty a bezpečí u matky a novorozence na oddělení poporodní péče - Štěpánová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce s názvem ?Zajištění potřeby jistoty a bezpečí u matky a novorozence na oddělení poporodní péče" je rozdělena na dvě části: teoretickou část a empirickou část. V teoretické části popisujeme ošetřovatelskou péči o novorozence, která je v souladu se zajištěním potřeby jistoty a bezpečí novorozence a jeho matky (identifikace novorozence,rooming-in, kojení, komfort, bezpečná manipulace a hygienická péče).Cílem 1 empirické části bylo zmapovat úlohu porodní asistentky / dětské sestry v zajišťování potřeby jistoty a bezpečí u matky a novorozence. Byla stanovena hypotéza:Porodní asistentky / dětské sestry se podílejí na zajištění potřeby jistoty a bezpečí u matky a novorozence. Výzkumné šetření jsme zvolili kvantitativní, metodu dotazování, techniku dotazníku. Výzkumný soubor tvořilo 60 porodních asistentek / dětských sester pracujících na neonatologických odděleních. Cílem 2 bylo zmapovat vnímání zajištění potřeby jistoty a bezpečí u novorozence matkami na oddělení poporodní péče. Stanovili jsme výzkumnou otázku: Jak matky vnímají zajištění potřeby jistoty a bezpečí na oddělení poporodní péče? Výzkumné šetření bylo kvalitativní, metoda dotazování, technika hloubkového rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 5 matek hospitalizovaných na oddělení šestinedělí a jejich děti hospitalizované na stanici fyziologických novorozenců v Nemocnici v Českých Budějovicích. Cílem 3 bylo zmapovat dodržování zajištění potřeby jistoty a bezpečí (pravidel bezpečné manipulace s novorozencem obecně) matkami. Stanovili jsme výzkumnou otázku: Jak dodržují matky opatření zajištění potřeby jistoty a bezpečí (pravidla bezpečné manipulace s novorozencem obecně)? Tato část výzkumného šetření byla také kvalitativní, metoda pozorování, technika záznamového listu. Výzkumný soubor byl totožný s předchozím. Všechny cíle byly splněny. Na základě předložených výsledků byla hypotéza 1 potvrzena. Porodní asistentky / dětské sestry se podílejí na zajištění potřeby jistoty a bezpečí. Výzkumná otázka 1 byla zodpovězena. Matky hodnotí zajištění potřeby jistoty a bezpečí ve 4 případech z 5 pozitivně. Výzkumná otázka 2 byla také zodpovězena. Matky se snaží dodržovat opatření zajištění potřeby jistoty a bezpečí, přesto je nejslabším místem manipulace s novorozencem. Proto byla vytvořena edukační brožura pro matky. S výsledky výzkumného šetření budou seznámeny porodní asistentky / dětské sestry pracující na stanici fyziologických novorozenců neonatologického oddělení v Nemocnici v Českých Budějovicích. Bakalářská práce může také sloužit jako zdroj informací pro další studentky porodní asistence.
Ensuring appropriate security and safety of mothers and newborns at the department of post-natal care
Keywords: jistota a bezpečí; matka; novorozenec; ošetřovatelský personál; potřeba; security and safety; mother; newborn; nursing staff; need