Radiační zatížení personálu na PET CT - Bertová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
V bakalářské práci jsem zpracovala otázku vlivu zavedení PET-CT metodiky na radiační zátěž personálu na oddělení nukleární medicíny FN Plzeň Lochotín. Nejprve jsem se zabývala počátky a rozvojem oboru nukleární medicíny, historií PET ve světě, fyzikálním principem PET a první instalací PET a PET-CT v České republice a ve FN Plzeň. Dále jsem se zaměřila na radiační ochranu od jejího počátku po současnost včetně legislativy, základní principy radiační ochrany, fyzikální způsoby zajištění radiační ochrany, program monitorování a radiační ochranu na pracovišti PET-CT oddělení nukleární medicíny FN Plzeň-Lochotín. Důvodem mého zájmu o tuto problematiku je vysoká energie detekovaného záření, která klade značné nároky na ochranu personálu. Cílem práce proto bylo porovnat radiační zátěž personálu oddělení nukleární medicíny v období před a po zavedení metodiky PET-CT a ověřit tak účinnost provedených opatření v radiační ochraně i opatření organizačních. V praktické části práce jsem porovnala hodnoty osobních dávkových ekvivalentů Hp (10) naměřených u pracovníků oddělení v obdobích před a po zavedení metodiky PET-CT. Výsledky jsem zapsala do tabulek a pro lepší přehlednost jsem je též graficky zpracovala. Hodnoty měsíčních dávkových ekvivalentů v období před zavedením metodiky PET-CT a po instalaci přístroje jsem porovnala statisticky metodou dvojvýběrového t-testu. Výsledky studie posloužily v praxi k ověření účinnosti přijatých opatření v radiační ochraně pracovníků ve FN Plzeň-Lochotín a ke srovnání situace na Klinice nukleární medicíny LF a FN Olomouc a v PET centru Nemocnice Na Homolce.
Staff radiation exposure in application of the PET-CT method
Keywords: nukleární medicína; pozitronová emisní tomografie; radiační ochrana; osobní dávkový ekvivalent; program monitorování; nuclear medicine; positron emission tomography; radiation protection; personal dose equivalent; exposure monitoring program