Sociální zemědělství - Analýza struktur sociálního zemědělství v ČR z pohledu zapojení cílových skupin - Reková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci je nejprve přiblíženo zemědělství v obecné rovině. Je popsána jeho historie, úloha a funkce. V následujícím popisu je přiblížen pojem sociální zemědělství, jeho historický vývoj, úloha, rozmanitost jeho podob a různorodost sociálních farem. Krátce je nastíněn i pohled na pojetí sociálního zemědělství v některých zemích na evropském území. Dále je zde pojednáno o sociálních službách, některých mechanismech a institucích, díky kterým jsou tyto podpůrné činnosti poskytovány. Ke konci teoretické části jsou zmíněny některé vnímané přínosy, ale i bariéry, které jsou spojeny s konceptem sociálního zemědělství. Hlavním cílem této práce je zjištění pohledu na vnímání sociálního zemědělství z pohledu osob pracujících na sociálních farmách, a to v pozicích vedoucích pracovníků, sociálních pracovníků či osob s potřebou poskytování sociální péče.
Social farming - Analysis of structure of social farming in the Czech republic with focus on target groups of clients
Keywords: Zemědělství; sociální zemědělství; green care; sociální farma; sociální služby; sociální inkluze; sociální exkluze; sociálně znevýhodněné skupiny; aktéři sociálního zemědělství; trh práce.; Agriculture; social farming; green care; social farm; social services; social inclusion; social exclusion; socially disadvantaged groups; social farming actors; labour market.