Užití počítačů ve výuce na střední škole - Basařová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je vytvořena jako soubor řešených příkladů z učebnice středoškolské matematiky RNDr. Pomykalová Eva: Matematika pro gymnázia - Stereometrie. Tento soubor bude sloužit studentům a učitelům matematiky na středních školách jako pomůcka při výuce stereometrie - řezů těles danou rovinou. Příklady jsou vyřešeny pomocí softwaru dynamické geometrie Cabri II Plus. Tělesa v základním tvaru byla v tomto softwaru vytvořena jako makrokonstrukce. Ty jsem získala od uvádějící učitelky na souvislé praxi. Tyto makrokonstrukce vytvořili studenti matematiky v rámci svých diplomových prací vedených na katedře matematiky Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích. Všechny obrázky v práci uvedené jsou také na přiloženém CD. Vzájemné polohy útvarů v prostoru lze otevřít v programu Cabri a dále s nimi pracovat. K dispozici jsou také všechny řezy, po jejich otevření v Cabri může vyučující celou konstrukci řezu pomocí příslušného tlačítka v menu programu krokovat.
Use computers by teaching at the middle school
Keywords: stereometrie; řez tělesa; užití počítače; Cabri II Plus; stereometry; cut the solid; use computer; Cabri II Plus