Problémy s adaptací seniorů na přechod z rodinného prostředí do institucionálního prostředí v Domově pro seniory v Kynšperku nad Ohří - Vydrová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce je problematika adaptace seniorů na přechod z rodinného prostředí do institucionálního prostředí, konkrétně v domově pro seniory "Sociální služby Kynšperk nad Ohří". Teoretická část je zaměřená na pojem stáří a stárnutí. Začíná úvodem do gerontologie, následně jsou popsány životní změny ve stáří, kategorizace věku seniora a pohled společnosti na stárnoucího člověka. Dále jsou rozčleněny druhy pobytových zařízení a poslední část popisuje pojem adaptace, jakou roli hraje v životě seniora rodina. Popisuje aktivizaci a rozpis vybraných aktivit užívaných v domovech pro seniory. V metodické části prezentuji cíl práce a stanovené hypotézy. Je zde uvedena i metodika práce, tedy popsaná technika sběru dat. Následně je zde kapitola o výsledcích výzkumného šetření, jejich zpracování a vyhodnocení hypotéz. Pro výzkumné šetření je zvolen kvantitativní výzkum, který je postavený na dvou dotaznících. Prioritní je pohled samotného seniora na adaptaci a podněty, které mu napomohly při přechodu do domova. Dalším zkoumaným souborem jsou zaměstnanci v domově pro seniory. Úkolem šetření je zjistit, jak vnímá zaměstnanec adaptaci seniora při přechodu z rodinného prostředí do institucionálního prostředí. Také má nastínit vnímání důležitosti kontaktu seniora s rodinou při těchto pro seniora velkých změnách. Hlavním cílem práce je zjistit, které skutečnosti nejvíce napomohly seniorům k lepší adaptaci na nové prostředí a jak je rodina podstatná při přechodu seniora do domova pro seniory.
Problems with adaptation of seniors to the transition from a family environment to an institutional environment at Home for elderly in Kynšperk nad Ohří
Keywords: stáří; stárnutí; pobytová zařízení; adaptace; aktivizace; péče; rodina; old age; ageing; residential facilities; adaptation; activation; care; family