Josef Sakař - život a dílo kněze, pedagoga a historika - Sudová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá životem a dílem historika, kněze a pedagoga Josefa Sakaře. Josef Sakař je jedním z nejvýznamnějších rodáků města Týna nad Vltavou. Jeho monnumentální čtyřsvazkové dílo Dějiny města Týna nad Vltavou a okolí náleží dnes k základním stavebním kamenům jihočeské regionální historie, a přestože jeho převažující část vznikla již ve 30. letech minulého století, nebylo do dnešních dnů překonáno. Podobně jako Týn nad Vltavou vděčí Josefu Sakařovi za mnohé také město Pardubice, kde prožil většinu svého produktivního věku a kde působil jakožto středoškolský pedagog. Zde vznikla jeho stěžejní díla, mimo jiné šestisvazkové Dějiny města Pardubic nad Labem. Sakařova činnost přesáhla i regionální rámec: v roce 1925 byl za své zásluhy o ochranu historických památek jmenován (jako jeden z třiceti kandidátů z celé republiky) čestným členem Klubu za starou Prahu. Práce analyzuje a komparuje prameny, určuje významné hodnoty a klíčové události v životě Josefa Sakaře, jeho rodinné vazby, přátele a osobnosti, které ovlivnily Sakařův život. Hledá inspirace pro vychovatele v 21. století, které je možné čerpat ze života a díla Josefa Sakaře. Práce se zaměřuje na rodinu Josefa Sakaře a příbuzenské vztahy, průběh života a působení v Týně nad Vltavou a Pardubicích, je řazena chronologicky, od narození, do konce života Josefa Sakaře. V poslední části pátrá po odkazu a stopách Josefa Sakaře v současnosti. Samostatná část je věnována analýze čtyř stěžejních děl Josefa Sakaře. Práce shrnuje veškerá životopisná data a významné životní milníky Josefa Sakaře, obsahuje rovněž kompletní bibliografii.
Josef Sakař - The Life and Work of a Priest, Teacher and Historian.
Keywords: významné osobnosti; Josef Sakař; regionální historie; Týn nad Vltavou; Pardubice; historie školství; historiografie; pozitivistická škola; pedagogika; teologie; prominent personalities; Josef Sakař; regional history; Týn nad Vltavou; Pardubice; history of education; historiography; positivism; education; theology