Zájem občanů ČR o pracovní migraci do zemí Evropské unie - Benešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Česká republika vstoupila 1. května 2004 do Evropské unie a zároveň se zapojila do Evropských služeb zaměstnanosti (EURES). Všichni občané ČR mají právo žít, pracovat a studovat ve všech členských zemích Evropské unie. V teoretické části práci jsem se zaměřila především na popsání sítě EURES, možnostmi, které mají studenti v zahraničí a také jsem se zaměřila na životní a pracovní podmínky vybraných států (Velká Británie, Německo, Rakousko, Irsko a Francie). V praktické části práce jsem zjistila, v jakých zemích EU a oborech mají respondenti, kteří navštěvují oddělení EURES a studenti zájem pracovat, jejich jazykové znalosti a jaké je u studentů povědomí o síti EURES.
The Czech´s interest in work migration to the countries of the European Union
Keywords: Migrace; EURES; EURES poradce; přechodné období; volný pohyb pracovních sil; Migration; EURES; a worker for EURES; transitional period; free labour-market