Výchova k dentální hygieně u pubescentů - Máčalíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování povědomí a přístupu pubescentů k ústní hygieně. V teoretické části se práce věnuje anatomii a fyziologii dutiny ústní, psychologii pubescentů a nejčastějším onemocněním chrupu, jako je zubní kaz, zánět dásní a parodontitida. Je popsána jejich základní etiologie, diagnostika, léčba a prevence. Nemalá pozornost je věnována ústní hygieně, prostředkům k jejímu dosažení, metodám čištění zubů a prevenci. Součástí praktické části je monitorování náplně práce dentální hygienistky u klientů s fixním aparátem a její přínos k celkovému stavu chrupu. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníků v dané věkové skupině. Ve výzkumné části jsou zpracovány informace získané od respondentů v oblasti ústní hygieny. Získané odpovědi sloužily ke zpracování grafů dokumentujících přístup pubescentů k ústní hygieně. Na základě dosažených výsledků jsou zpracovány edukační letáky zaměřené na cílovou skupinu a vypracování výukového programu pro druhý stupeň ZŠ.
Pubescent Dental Hygiene Education
Keywords: zub; onemocnění chrupu; ústní hygiena; prevence; dentální hygienistka; pubescent; tooth; dental diseases; oral hygiene; prevention; dental hygienist; pubescent