Výtvarné dořešení architektonického objektu v Kaplici - Prášilová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se skládá z několika částí. V první části jsem se zabývala chrámem jako obecným pojmem, jeho vývojem a významem od počátků křesťanství až po vznik protestantských církví. Poté jsem se soustředila už jen na modlitebny protestantské. V další části jsem vytvořila přehled protestantských církví, blíže se s nimi seznámila a nahlédla do jejich stavební činnosti jak v rovině obecné, tak i konkrétní. Popsala a zhodnotila jsem některé stavby. Ve vlastní praktické části jsem v podstatě navázala na předchozí, seznámila se podrobně s objektem v Kaplici, navrhla jeho možné výtvarné dořešení, které jsem vytvořila v měřítku v návrzích. Součástí práce je tedy návrh na kazatelnu, závěsnou textilii a barevné řešení skleněných dveří spojujících modlitebnu s kuchyňkou.
Artistic solution to the architectural object in Kaplice