Posouzení úrovně výživy v daném zemědělském podniku - Vávra, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Smyslem bakalářské práce bylo posoudit úroveň výživy v daném zemědělském podniku, odhalit případné nedostatky a navrhnout opatření pro jejich odstranění. Na základě podkladů o složení krmných dávek pro dojené krávy byl zjištěn příjem živin kravami. Takto získané hodnoty byly porovnány s doporučeným obsahem živin uváděným v odborné literatuře. Dále byly od vedení podniku získány informace popisující používanou techniku krmení. Tato zjištění byla opět podrobena hodnocení na základě údajů získaných z literatury. Výsledkem práce bylo zjištění, že krmné dávky vyhovovaly nutriční hodnotou i dietetickými vlastnostmi potřebám dojnic v různých fázích laktace a v průběhu stání na sucho. Práce upozornila na nedostatky v systému krmení, které se týkaly fázové výživy. Bylo zjištěno, že všechny dojnice jsou během celého průběhu laktace krmeny jednotnou krmnou dávkou. Nebyly tedy zohledněny odlišné nároky dojnic v různých fázích laktace. Stejně tak nebyla brána v úvahu různá geneticky podmíněná užitkovost jednotlivých dojnic. Na základě těchto zjištění byla navržena opatření pro odstranění těchto nedostatků. Tyto návrhy spočívaly v důsledném dodržování zásad fázové výživy. Bylo doporučeno vytvořit alespoň dvě skupiny dojnic podle dosahované užitkovosti, což by v důsledku přispělo k omezení zbytečného překrmování dojnic s nízkou produkcí mléka. Dosáhlo by se snížení spotřeby drahých koncentrátů a tím by se ušetřily náklady na krmiva.
The evaluation of nutrition level in agriculture entrerprise
Keywords: výživa dojnic; živiny; technika krmení; fázová výživa; nutrition; nutrients; feeding techniques; phase feeding; total mixed ration