Téma manipulace v románech Nineteen Eighty-Four George Orwella a Catch-22 Josepha Hellera - Rauscher, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce je analýza motivu manipulace v nejznámějším antiutopickém děl dvacátého století, a to v románu Nineteen Eighty-Four od britského autora George Orwella a v protiválečném, satirickém románu Catch-22 od Američana Josepha Hellera. Práci otevírá kapitola, zabývající teoretickými východiska práce. Tato část stručně pojednává o pojmech spojených s analyzovanými romány. Následující část představuje autory analyzovaných románů, jejich cesty životem a vývoj vedoucí k tvorbě jejich nejslavnějších románů. Poslední dvě kapitoly práce obsahují vlastní analýzu děl, z nichž první v řadě je Orwellův román, následovaný Hlavou 22. Závěrem autor porovnává manipulaci v obou dílech. Při sledování manipulace v těchto dílech se autor práce zaměřuje jak na její společenské dopady, tak i na to, jakým způsobem ovlivňuje jedince ve světech vytvořených Orwellem a Hellerem.
The Theme of Manipulation in George Orwell´s Nineteen Eighty-Four and Joseph Heller´s Catch-22
Keywords: Antiutopie; dystopie; manipulace; protiválečná literatura; satira; absurdita; ironie; Orwell; 1984; Heller; Catch-22.; Dystopia; manipulation; anti-war literature; satire; absurdity; irony; Orwell; 1984; Heller; Catch-22