Vliv masáže břicha na obstipaci u seniorů dlouhodobě ležících - Trsková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou obstipace u dlouhodobě ležících seniorů. Cílem této práce bylo zmapovat možnosti ovlivnění obstipace pomocí masáže břicha u seniorů dlouhodobě ležících a zjistit, zda bude mít masáž břicha vliv na množství užívaných laxativ u těchto seniorů. V teoretické části bakalářské práce je stručně popsána anatomie a fyziologie tlustého a tenkého střeva, anatomie břišního lisu, obory související se seniory, obstipace a testy k vyšetření HSSP dle Koláře, dále zkoušky zkrácených svalů na DKK dle Jandy, testy na oslabené svaly břicha a DKK dle Jandy, stereotyp dýchaní dle Koláře a test polohy na čtyřech dle Koláře. Poslední kapitola pojednává o masáži. Pro realizaci cílů byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl zpracován formou kazuistik. Zkoumáni byli 4 dlouhodobě ležící senioři muži, kteří trpěli obstipací. Pacientům byla odebrána anamnéza, byl proveden vstupní a výstupní kineziologický rozbor. Účinek terapie byl vyhodnocován pomocí tzv. defekačních kalendářů, do kterých pacienti zaznamenávali k příslušnému dni v měsíci stolici a použití laxativ. Tento kalendář obdrželi respondenti již měsíc před zahájením terapie, aby bylo možné porovnat frekvenci stolic a množství laxativ. Terapie probíhala 3x týdně cca 20 minut po dobu deset týdnů, každý proband absolvoval celkem 30 terapií. Terapie byla prováděna u probandů doma, kde se cítili dobře a bezpečně. Výzkumem jsem se snažila zjistit, zda masáž břicha bude mít vliv na obstipaci u daných seniorů dlouhodobě ležících a zda je díky ní možno snížit množství užívaných laxativ. Z výzkumu lze vypozorovat pozitivní účinky terapie u všech respondentů. Probandi nepocítili pouze úlevu fyzickou, ale též psychickou. Pomocí masáže břicha se podařilo snížit množství laxativ u všech probandů. Tato bakalářská práce může být použita fyzioterapeuty nebo ošetřovatelským personálem především v domovech seniorů, odděleních následné péče nebo jako autoterapie, nejen u seniorů dlouhodobě ležících.
The effect of abdominal massage on constipation in the elderly long term bedridden
Keywords: senior; dlouhodobě ležící; obstipace; masáž břicha; laxativa; senior; long-term bedridden; constipation; abdominal massage; laxatives