Statistické šetření vybraných parametrů fyzické připravenosti profesionálních hasičů HZS Jihočeského kraje CPS České Budějovice a HZSp JE Temelín - Severa, Marek (Jihočeská univerzita, 2020)
Fyzická připravenost tvoří nedílnou součást požadavků na povolání profesionálního hasiče. Seznámení s organizací vybraných jednotek a zmapování jejich fyzické přípravy vedlo k porozumění řešeného problému. K získání informací bylo použito logických metod aplikovaného kvantitativního výzkumu. Pro komparaci fyzické připravenosti vybraných organizací byl stanoven faktor (silová část fyzických testů). Pomocí aplikace empirických metod výzkumu byla provedena parametrizace zvoleného faktoru a splněn první výzkumný cíl. Metodami šetření získaných dat byly pozitivně verifikovány hypotézy výzkumu: H1: Vybrané parametry silové fyzické připravenosti by měly mít empirické rozdělení blízké normálnímu rozdělení (normalita byla ověřena neparametrickým testováním). H2: Komparace parametrů silové části fyzických testů vybraných organizací by měla vést na vybrané hladině statistické významnosti k přijetí nulové hypotézy (na vybrané hladině a= 0,05 nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly ve fyzické připravenosti vybraných organizací). Ověřením operacionalizovaných hypotéz H1, H2 byl splněn druhý cil práce, komparace fyzické připravenosti mezi jednotlivými organizacemi. Ověření hypotéz bylo podpořeno provedením teorie odhadů teoretických parametrů normálního rozdělení a regresní a korelační analýzou naměřených dat s dvěma rozměry silové části fyzických testů (lehy-sedy, kliky). Za teoretické přínosy diplomové práce lze považovat navrženou a provedenou strukturaci teoretické části - popis organizace vybraných jednotek, popis legislativy fyzické přípravy, nové trendy v oblasti fyzické přípravy, fyzická příprava v zahraničí. Praktickým přínosem diplomové práce je dokladování zvolené strukturace teoretické části výběrem vhodného komparativního faktoru - silové složky fyzických testů. Provedený aplikovaný kvantitativní výzkum by mohl mít výzkumné návaznosti - dokladovat zvolenou strukturaci teoretické části dalšími parametry fyzické připravenosti a speciální tělesné přípravy profesionálních hasičů.
Statistical investigation of physical readiness selected parametrs of professional firefighters within HZS South Bohemia CPS České Budějovice and JE Temelín
Keywords: parametry fyzické připravenosti; statistické šetření; fyzické testy; jednotky požární ochrany; speciální tělesná příprava profesionálních hasičů; physical readiness parameters; statistical investigation; physical tests; fire protection units; special physical training of professional firefighters