Poruchy chování u žáků na 2. stupni ZŠ - Bartoušková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá nejčastějšími poruchami chování, které se vyskytují u žáků na základních školách. Zaměřuje se zejména na záškoláctví a šikanu, protože představují závažné negativní jevy v současném školství. Teoretická část popisuje základní pojmy a příčiny vzniku poruch chování, charakterizuje také důsledky záškoláctví a šikanování. Dále se věnuje možnostem prevence, která má důležitou roli v boji proti poruchovému chování. Praktická část je založena na výzkumném šetření prostřednictvím anonymního dotazníku, který se týká záškoláctví a šikany. Výzkum probíhal na základních školách v Českých Budějovicích. Dotazník zjišťuje vztah žáků ke škole, jejich názory na šikanu, důvody takového chování a prostředky jakými škola řeší tyto problémy.
Behavioural disorders at pupils in secondary schools
Keywords: riziko poruchy chování; problémy v chování; poruchy chování; záškoláctví; šikana; příčiny; důsledky; agresor; oběť; prevence; risk of behavioural disorder; behavioural problems; behavioural disorder; truancy; bullying; the cause; consequences; aggressor; victim; prevention