Komparativní analýza právní úpravy profese soudce a státního zástupce v České republice a ve Francii a rozbor příslušné francouzské právní terminologie - Talířová, Marta (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé bakalářské práce je popsat právní úpravu profese soudce a státního zástupce v České republice a ve Francii, následně je porovnat a nalézt jejich společné rysy a odlišnosti. Sekundárním cílem je pak rozbor aplikované francouzské právní terminologie. Práce je rozdělená do šesti velkých kapitol, ty se dále dělí do podkapitol. V první kapitole představím nejvýznamnější právnické profese v České republice a ve Francii. Ve druhé kapitole představím zákony, kterými se řídí postavení soudců a státních zástupců obou zemí. Třetí kapitola je věnována podrobnému popisu právní úpravy profese soudce v České republice a ve Francii, čtvrtá kapitola popisu právní úpravy profese státního zástupce v obou zemích. V páté kapitole porovnám tyto dvě profese v obou zemích na základě informací z předchozích kapitol. V poslední kapitole provedu rozbor příslušné francouzské právní terminologie a sestavím francouzsko-český glosář. Práce je zakončena résumé ve francouzštině.
Comparative analysis of the legislation concerning Czech and French "magistrature" and analysis of the relevant French legal terminology
Keywords: soudce; státní zástupce; komparace; judge; public prosecutor; comparison