Transplantace stolice-naděje pro plnohodnotný život? - Albert, Karel (Jihočeská univerzita, 2018)
21. století s sebou přineslo mnoho významných vědeckých a medicínských objevů, které mnohdy přinesly netradiční léčebné postupy, mezi které patří i fekální bakterioterapie. Ta má své kořeny již v dávné historii, kdy se pomocí ní léčili pacienti s intoxikací potravou. V současné medicíně se tato metoda využívá u mnoha infekčních či chronických průjmů, které způsobují vymýcení přirozené bakteriální mikroflóry. Fekální transplantace může být tudíž použita k nastolení přirozené rovnováhy a ke zlepšení závažného onemocnění střevních zánětů způsobené bakterií Clostridium difficile. Pozitivní účinky má i u nemocí jako jsou kolitidy nebo autoimunitní onemocnění. Kvalita života pacientů před transplantací stolice je provázena každodenními potížemi, omezením denních aktivit a častými hospitalizacemi. Tito pacienti jsou také ohroženi předčasným úmrtím.
Stool transplantation-hope for a full life?
Keywords: Transplantace stolice; kvalita života; ošetřovatelská péče; Transplantation of stool; quality of life; nursing care