Vliv způsobu rekultivace ploch po povrchové těžbě na biodiverzitu - modelová skupina drobní savci - Miklas, Bořek (Jihočeská univerzita, 2009)
Jedno z kritérií hodnocení úspěšnosti rekultivace je míra biodiverzity na daném území. Jako indikátory biodiverzity jsme vybrali drobné savce, neboť díky svému vysokému reprodukčnímu potenciálu a dobrým invazivním schopnostem indikují okamžitý stav prostředí. Cílem studie bylo porovnat lokality rekultivované různým způsobem z hlediska biodiverzity společenstev drobných savců. Během sezóny 2004 proběhlo pět odchytů drobných savců. Byla použita standardní metodika odchytů v liniích a na kvadrátech. Studie probíhala na plochách rekultivovaných zemědělsky, lesnicky a hydricky.
The influence of the type of post-mining areas restoration on biodiversity - the model group of small mammals.
Keywords: rekultivace; výsypky; biodiverzita; bioindikátory; drobní savci; restoration; spoil heap; biodiversity; bioindicators; small mammals