Zboží a jeho pohyb na vnitřním trhu EU - Jandová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se týká zboží a jeho pohybu a evidence na vnitřním trhu EU. Cílem práce je přiblížení pojmů vývozu a dovozu zboží v rámci Evropské unie. Popisuje, kdy je firma povinna zapsat se do systému Intrastat a co je k tomu potřeba. Pojednává o základních termínech, jako jsou: jak a kdy se podávají žádosti, jaký je limit nebo jaké zboží je povinné zapisovat. Dále specifikuje příklady firem v praxi. Byl proveden marketingový výzkum. V řešení bakalářské práce byla použita analýza procesu zapisování do systému Intrastat a následná syntéza, která sjednotila jednotlivé části získaných dat z analýz. Informace byly získány na základě dotazování oprávněných osob. Výsledkem práce je zjištění a zhodnocení fungování systému Intrastat. Informace o využívání tohoto systému v praxi českých podniků.
Goods and it´s activity inside the European union market
Keywords: zboží; pohyb zboží; evidence zboží; vnitřní trh Evropské unie; Intrastat; goods; activity of goods; evidence of goods; European Union market; Intrastat