Sociálně zdravotní význam pečovatelské služby a osobní asistence pro rodiny s nesoběstačným seniorem - Helebrandová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt: Pro svou práci jsem si zvolila téma, které se zabývá péčí o nesoběstačné občany v seniorském věku. Téma je mi blízké z toho důvodu, že jsem se během svého života ocitla v situaci, kdy jsem pečovala o své blízké, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a snížené soběstačnosti. Načerpala jsem tak zkušenosti, které se společně se studovaným oborem staly důvodem ke zvolení tématu práce. Práce obsahuje dvě základní části, teoretickou a praktickou. Teoretickou část jsem rozdělila do čtyř základních kapitol. V první kapitole popisuji současný stav seniorské populace, rovněž úlohu státu a postavení seniorů v naší společnosti. Druhá kapitola navazuje na toto pojednání a zabývá se stárnutím a stářím. Ve čtvrté kapitole se v teoretické rovině zabývám významem služeb sociální péče, konkrétně pečovatelské služby a osobní asistence, pro rodiny s nesoběstačným seniorem. Zejména se zaměřuji na to, jakou pomoc obě služby rodinám nabízejí. Druhá část práce představovala kvalitativní výzkumné šetření, které mi pomohlo dokončit a naplnit cíl mé práce. Předmětem výzkumného šetření bylo zjistit, do jaké míry jsou tyto služby využívány a jaký mají význam pro rodiny s chronicky nemocným nebo jinak znevýhodněným seniorem. Účelem výzkumného šetření bylo získat reakce a odpovědi na výzkumnou otázku: ?Jaký je sociálně zdravotní význam pečovatelské služby a osobní asistence pro rodiny s nesoběstačným seniorem.? Výzkum byl zaměřen na osoby a rodiny, které se starají o své blízké a příbuzné v seniorském věku, kteří jsou částečně nebo úplně závislé na pomoci druhé osoby. Jednalo se právě o takové pečující rodinné příslušníky, které využívají pečovatelskou službu či osobní asistenci. Abych získala potřebné informace, zvolila jsem metodu individuálního rozhovoru, neboť tak jsem mohla účastníky výzkumu v diskusi nasměrovat k těm tématům, které mi pomohly objasnit cíle mé práce. Celé mé výzkumné šetření vyústilo ve shrnutí výsledků. Výsledky jsem zformulovala na základě zaznamenaných reakcí účastníků nejprve v obecné rovině a potom formou tabulek. Tyto získané poznatky se staly podkladem pro zformulování jasného zhodnocení celého výzkumného šetření. Zde byl také zhodnocen cíl práce odpověď na mou výzkumnou otázku. Ve většině případů se hlavním významem pečovatelské služby a osobní asistence stalo to, že rodiny mohou zachovat více či méně životní standart nejen svůj, ale zejména pečované osoby. Kvalita života osoby o kterou pečují, je pro rodiny velmi důležitá, a proto se snaží s pomocí sociálních služeb poskytnout seniorům maximum v oblasti zdravotní i sociální. Význam obou uvedených sociálních služeb spočívá rovněž v tom, že nesoběstačný člen rodiny má možnost zůstat v přirozeném domácím prostředí uprostřed svých blízkých. Pečující osoby mají prostor k odpočinku a regeneraci a rovněž čas k vyřízení potřebných osobních a pracovních záležitostí. Sociální služby mohou usnadnit společný život nesoběstačnému seniorovi a celé jeho rodině.
Significance of socio-medical assistance services for families of affected senior
Keywords: nesoběstačnost; osobní asistence; pečovatelská služba; rodina; stáří; sociální služby.; no self-sufficiency; personal assistance; care service; family; old age; social services