Deux représentations de l'arrivisme dans le roman français du XIXe si\'ecle: Horace de George Sand et Bel-Ami de Guy de Maupassant - Vykypělová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je přiblížit tvorbu dvou významných francouzských spisovatelů, George Sandové a Guy de Maupassanta, v kontextu doby. Práce seznamuje s životem a dílem obou autorů, hlavními literárními směry 19. století (realismem a nuturalismem)a románem, jako žánrem všeobecně. Práce se dále zaměřuje na rozbor díla George Sandové - Horace a díla Guy de Maupassanta - Bel-Ami. V obou románech se objevuje téma "arivismu", neboli snaha hlavního hrdiny dostat se ze dna společnosti až na její vrchol. Cílem této práce je charakterizovat, jak se dvojí pojetí arivismu (arrivismus du héros, arrivisme d'une société) promítají do života obou protagonistů románů.
Two ways of arrivism’s display in the french novel of 19th century: Horace by George Sand and Bel-Ami by Guy de Maupassant
Keywords: Francie; Paříž; 19. století; román; láska; měšťáctví; kritika společnosti; France; Paris; 19th century; romance; love; bourgeoisie; criticism of society