Vývoj osídlení ve zvolených lokalitách v příhraničním regionu - Herbstová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2020)
Téma diplomové práce je vývoj osídlení ve zvolené příhraniční oblasti, konkrétně na Českokrumlovsku. Práce je rozdělena do dvou částí - literární a praktické. Literární část je členěna do tří kapitol. Zprvu jsou vysvětleny pojmy české pohraničí a Sudety. Následuje kapitola zabývající se historií osídlení na našem území, počínaje mladší dobou kamennou, přes příchod Slovanů, velkou kolonizaci, husitské války, třicetiletou válku a v neposlední řadě události 20. století. Závěr literární části je zaměřen na Šumavu, soužití tu dvou různých povah - slovanské a germánské, a vývoj jejich vztahů především v době před, během a po druhé světové válce. Praktická část diplomové práce se zabývá jedenácti vybranými obcemi, které po odsunu Němců a následného zřízení Vojenského újezdu Boletice zcela zanikly. Mapuje každou z těchto obcí, popisuje jejich vývoj a zaznamenává vzhled a strukturu prostřednictvím dvou, pro každou obec vyhotovených map, jedné z doby poválečné a druhé ze současnosti.
Settlement development in selected areas in the border region
Keywords: Vývoj osídlení; pohraničí; Šumava; Vojenský újezd Boletice; Ondřejov; Chlumany; Nová Víska; Strouhy; Vitěšovičtí Uhlíři; Starý Špičák; Nový Špičák; Květná; Zlatá; Račín; Zadní Bor; Settlement development; border region; Šumava; Boletice military district; Ondřejov; Chlumany; Nová Víska; Strouhy; Vitěšovičtí Uhlíři; Starý Špičák; Nový Špičák; Květná; Zlatá; Račín; Zadní Bor