Hodnocení úrovně motoriky dětí mladšího školního věku testovou baterií MABC-2 na základní škole v Jihlavě - Křeček, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit úroveň motoriky u dětí mladšího školního věku, konkrétně tedy u skupiny 7-10 let, pomocí standardizované testové baterie MABC-2 (Movement Assessment Battery for Children-2nd Edition), na námi zvolené základní škole. Testování se zúčastnilo 62 dětí z toho 34 dívek a 28 chlapců. Testovali jsme tři komponenty - hrubá motorika, jemná motorika a rovnováha. Po vyhodnocení všech tří komponent jsme mezi sebou porovnávali obě pohlaví. Výsledky nám ukázaly, že všech 62 dětí (100%) nevykazuje žádné motorické obtíže a řadí se do 1. pásma. Avšak při detailnějším prozkoumání dílčích komponent jsme narazili na problémy u míření & chytání (hrubá motorika). Zde se našlo šest dětí, kterým bylo diagnostikováno riziko vzniku motorických obtíží s doporučení pro další monitorování (2. pásmo). V totožné komponentě se dále našlo dokonce 9 dětí, které vykazovaly významné motorické obtíže s doporučením pro specializovaná vyšetření (3. pásmo).
Evaluation of level motor skills children of younger school age by MABC-2 test battery at primary school in Jihlava
Keywords: lidský pohyb; motorické schopnosti; mladší školní věk; MABC-2; motorické testy; posuzování motoriky; human movement; motor skills; younger school age; MABC-2; motor tests; motor assessment