Prostorová distribuce vodních ploštic (Heteroptera: Nepomorpha) v rybářsky obhospodařovaných rybnících: odhad a srovnání na základě výsledků dosažených klasickou metodou odchytu (cedníkem) a metodou světelných pastí - Čeloudová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této metodicky orientované diplomové práce bylo zjištění prostorové distribuce vodních ploštic v rybářsky obhospodařovaném rybníku za souběžného využití dvou různých metod odchytu - klasické metody odchytu cedníkem a metody světelných pastí s chemickým studeným světlem a zjištění, nakolik užitá metoda odchytu může ovlivnit podstatným způsobem výsledek ekologické studie. Studie byla uskutečněna v letech 2007 a 2008 na jedné lokalitě - rybníku Polepšil (kraj Vysočina: Moravskobudějovicko) v definovaných prostorech pro zjišťování prostorové distribuce - transektech. Efektivita odchytu vodních ploštic cedníkem je výrazně menší než při odchytu světelnými pastmi. Světelnými pastmi bylo za srovnatelných podmínek chytáno víc druhů i jedinců, a to jak v celkovém součtu všech vzorků, tak i v jednotlivých transektech. Chemické zelenožluté světlo světelných pastí bylo pro vodní ploštice atraktivnější než světlo růžové. Při užití metody odchytu světelnou pastí byly zjištěny prostorové preference některých druhů klešťanek i jejich vývojových stadií. Užití odchytu světelnou pastí poskytuje úplnější a hodnotnější data pro ekologické studie společenstev vodních ploštic.
Spatial distribution of water bugs (Heteroptera: Nepomorpha) in fishponds: estimation and comparison based on results reached by classic method (netting) and method of light traps.
Keywords: vodní ploštice; metody odchytu; cedník; světelná past; prostorová distribuce; rybářsky obhospodařované rybníky; water bugs; sampling methods; netting; light trap; spatial distribution; fishponds