Fyzioterapie a léčba entezopatií v loketním kloubu - Mrázková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma práce s názvem ?Fyzioterapie a léčba entezopatií v loketním kloubu? je v dnešní době velice aktuální. Velká část populace trpí těmito potížemi v důsledku nepřiměřeného zatěžování. Často se neklade patřičná pozornost prvotním příznakům, abychom mohli zamezit problému včas. Vzniká nejčastěji po jednorázové namáhavé práci (psaní na počítači, štípání dříví apod.) a mnohdy tato akutní forma přechází do stadia chronicity. Léčba tohoto onemocnění pak bývá velmi zdlouhavá. Volba vhodné terapie je obtížná a ještě doposud nebyla popsána metoda správného postupu při terapii, protože každý jedinec reaguje individuálně. Nelze tedy dopředu odhadnout, jak dlouho bude trvat návrat k běžným každodenním aktivitám. Za cíl v teoretické části jsem si zvolila zpracovat aktuální dostupné informace z nejrůznějších zdrojů a tím utvořit edukační materiál o možnostech užití vhodné terapie. Je zde popsána základní anatomie loketního kloubu, kineziologie, nejčastější faktory a příčiny vzniku. Dále speciální vyšetřovací metody a klinický obraz, terapie a prevence vzniku onemocnění. Pro praktickou část byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Byly zpracovány 3 kazuistiky pacientů, kteří navštěvovali ordinaci a rehabilitaci MUDr. Kunovského v Táboře. Výzkum byl prováděn pomocí pozorování, anamnézy, rozhovoru během terapií, dokumentace pacientů a speciálních vyšetřovacích metod. Způsoby léčby, na které jsem se zaměřila, byly mobilizace, techniky měkkých tkání, proprioceptivní neuromuskulární facilitace, fyzikální terapie a technika tejpování. Některé formy aplikace měly pozitivní účinky na pacienty a přinesly zlepšení potíží, jiné nejevily žádné změny. Myslím, že jednotlivé prvky by měly být kombinovány a aplikovány po delší dobu a měla by být probrána důkladně anamnéza pacienta k zjištění hlavní příčiny vzniku. Pacienti se během terapií naučili postup, jak správně čelit vzniku tohoto problému a účinně využít preventivních opatření, aby se zamezilo opětovnému rozvoji potíží. Tato práce by mohla být využita pro účely studia budoucích fyzioterapeutů, pro samotné nemocné nebo jako zdroj informací pro širokou veřejnost.
Physiotherapy and treatment of elbow enthesopathy
Keywords: entezopatie; epikondylitidy; úponové bolesti; tenisový loket; loketní kloub; přetížení; mikrotraumatizace; enthesopathy; epicondylitis; pain of muscle insertion; tennis elbow; overfreight; micro - traumatization