Legální pracovní imigrace a Česká republika po roce 2004 - Tinková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Ústředním tématem mé bakalářské práce je téma legální pracovní migrace v České republice po roce 1989, se zaměřením na období po roce 2004, konkrétně na změny v migrační politice po vstupu České republiky do Evropské unie. V krátkém teoretickém úvodu se budu zabývat samotným pojmem migrace a jejími historickými tendencemi, rozdělenými do několika časových období. Následně se v mé práci věnuji problematice nelegální migrace, aktualizované koncepce integrace cizinců a projektu pro aktivní migrační politiky, Zeleným kartám. Před samotnou analýzou pilotního projektu Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků, na kterém je postavena celá moje práce, stručně popíši podmínky a způsoby, za jakých mohou cizinci legálně pracovat na území České republiky. Jádrem mé práce je představení pilotního projektu, nejprve na teoretické bázi, následuje samotná analýza, zahrnující kompletní rozbor cílových zemí a účastníků projektu. V závěru mé práce provedu stručné shrnutí projektu a zhodnocení jeho dosažených výsledků.
Legal Labour Immigration and the Czech Republic after the Year 2004
Keywords: Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků; pilotní projekt; migrace; migrační politika; Legal labour immigration; pilot project; Selection of Qualified Foreign Workers; migration policy