Problematika sebereflexivity v české próze 1. poloviny 20. století - Koudelková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná práce se zabývá problematikou sebereflexivity v české próze první poloviny 20. století. V první části práce jsou popsány obecné znaky sebereflexivity a vliv společenské situace na nárůst sebereflexivity. Dále se práce zabývá konceptem vypravěče a jeho osobou z různých náhledů. Následuje pohled na hrdiny. V poslední části se práce zabývá pojetím časoprostoru, zejména prolínáním roviny fikce a roviny vypravěče, dále subjektivním vnímáním hrdinů a v neposlední řadě rovinami příběhu.
The Problems of Selfreflection of Czech Prose of the First Half of 20th Century
Keywords: sebereflexivita; koncept vypravěče; hrdinové; pojetí časoprostoru; selfreflection; concept of narrator; heroes; concept of time and space