Italské neologismy z oblasti sportu - Hamáčková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání neologismů z oblasti sportu v letech 1950 2014. Všeobecná část definuje samotný termín "neologismus" a otevírá otázky spojené s neologií a slovní zásobou obecně. Shrnuje poznatky o obohacování jazyka a původu slov. Pojednává o specializované slovní zásobě ze sportu od počátků moderní koncepce sportu a o úloze sportovní žurnalistiky v Itálii. V kapitole o metodologii popisuji zvolenou metodu excerpce materiálu z elektronických zdrojů. V druhé části je u každého slova ze studovaného souboru určen druh slovotvorby a uvedena morfologicko-lexikální analýza. Výpůjčkám v italštině je věnována samostatná kapitola. Příloha obsahuje kompletní přehled všech neologismů ze sportu ve studovaném souboru.
Italian neologisms from the domain of sport
Keywords: bakalářská práce; neologismy; sport; italština; etymologie; slovotvorba; výpůjčky v italštině; bachelor's thesis; neologisms; sport; Italian language; etymology; word-formation; loanwords in Italian language