Etické otázky spojené s problematikou partnerství homosexuálů - Taubrová, Květa (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou, která je spojena s partnerstvím homosexuálů, kde je popsáno několik etických problémů, jako například registrované partnerství, adopce dětí homosexuálními páry, zvyklosti či postoje různých kultur a náboženství k homosexualitě. Zmíněna jsou i některá významná jména, jako například Jiří Hromada, šéfredaktor gay časopisů a gay aktivista, který dodnes bojuje za práva homosexuálů, či významné organizace, jako například SOHO, STUD, HRHO a mnoho dalších organi ací, které významným způsobem ovlivnily životy homosexuálů a napomohly k prosazení jejich práv. Homosexualita byla, je a do budoucna pravděpodobně ještě stále bude velmi diskutovaným tématem. Jedná se o celosvětový etický, ale i náboženský "problém". Přestože v Bibli není slovo homosexualita nikde vyřčeno, tak i přesto se dá říci, že je v Písmu svatém odmítána. (Lv 18,22; 20,13) Možnost adopce dítěte může, ale také nemusí být přáním mnoha homosexuálně orientovaných spoluobčanů. I tak jsou zde vysvětleny pojmy týkající se náhradní rodinné péče, postup, jak žádat o náhradní rodinnou péči, a možnost "dítěte ze zkumavky".
Ethical questions concerning the homosexual partnership
Keywords: homosexualita; gay; lesba; LG; registrované partnerství; adopce; pěstounská péče; historie homosexuality; coming out; homosexuální chování; homosexuální orientace; bisexualita; dědičnost homosexuality; životní styl; homosexuality; gay; lesbian; LG; registered partnership; adoption; Foster care; history of homosexuality; coming out; homosexual behaviour; homosexual orientation; bisexuality; heredity homosexuality; life style