Porucha zraku u geriatrických pacientů jako ošetřovatelský problém - Bumbová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2021)
Vlivem stárnutí se zvyšuje výskyt chronicko-degenerativních onemocnění oka. Mezi nejčastější zrakové onemocnění se řadí katarakta, glaukom, věkem podmíněná makulární degenerace a diabetická retinopatie. Poruchy zraku snižují kvalitu života pacienta a je tedy nutný zvláštní přístup ze strany ošetřovatelského personálu. Pobyt v nemocnici může být pro takového pacienta jedna z nejnáročnějších situací, protože se náhle ocitne v cizím prostředí. Mít povědomí o každodenních problémech a potřebách, a zásadách komunikace je přínosný prvek pro poskytnutí kvalitní ošetřovatelské péče. Cílem bakalářské práce je zmapovat specifika přístupu ke geriatrickým pacientům s poruchou zraku v ošetřovatelské péči. Empirická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo 10 informantů starších 60 let trpících různými poruchami zraku. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všichni informanti se dokázali s poruchou zraku smířit a naučit se s ní žít. Většina informantů podstoupila operaci zrakového onemocnění a jejich zrakové znevýhodnění se tím mnohem zmenšilo, avšak některým informantům se po operaci naopak přitížilo. Určité požadavky směřovali zejména na specifika při komunikaci. Informanti uvedli mírné nedostatky ve verbální a neverbální komunikaci ošetřovatelského personálu. Pozitivním zjištěním bylo, že informanti považují kvalitu poskytovaných ošetřovatelských výkonů a informací za rovnocenný jako u osob bez zrakového onemocnění a poskytovanou péči teky ohodnotili celkově kladně. Práce přináší ucelený pohled na problematiku poruch zraku v geriatrickém věku. Výsledky mohou posloužit sestrám v praxi, ale i studentům lékařských i nelékařských zdravotnických oborů při přípravě na budoucí povolání. Na základě získaných materiálů byla také vytvořena informační brožura pro sestry a studenty.
Visual disordert in geriatric patients as a nursing problem
Keywords: Poruchy zraku; senior; komunikace; ošetřovatelská péče; potřeby; pacient; Vision disorder; senior; communication; Nursing Care; needs; patient