Kooperativní činnosti v mateřské škole - Uhlíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce, ve své praktické části, obsahuje program kooperativních činností, při kterých děti mezi sebou spolupracují. Předem připravené činnosti byly otestovány ve vybrané mateřské škole a program byl celkově zhodnocen pro jeho další využití. Závěrečné výsledky této práce mohou pedagogům, ale i rodičům dětí předškolního věku posloužit jako inspirace pro dílčí kooperativní činnosti a zvýšit tak zapojení dětí do jednotlivých činností. Předpokladem pro praktickou část této bakalářské práce jsou teoretická východiska, která jsou rozdělena do čtyř oblastí. První z nich se obecně zaměřuje na kooperaci předškolního vzdělávání, její cíle a klíčové kompetence. Druhá část práce obsahuje charakteristiku dítěte předškolního věku z pohledu motoriky, emočního, sociálního a kognitivního vývoje. Třetí oblast seznamuje s možnostmi kooperativních činností a poslední část práce je věnována věkově heterogenním třídám v mateřské škole.
Cooperative activities in kindergarten
Keywords: kooperace; cíle kooperace; klíčové kompetence; hodnocení kooperace; předškolní dítě; kooperativní činnosti; kooperativní učení; věkově heterogenní třídy; cooperation; cooperation goals; key competencies; cooperative evaluation; preschool child; cooperative activities; age heterogeneous class