První světová válka a péče o sirotky v Jihočeském regionu - Zavadilová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje péči o sirotky v Jihočeském regionu v letech 1914 - 1918. Nejprve je charakterizována veřejná péče o sirotky v království Českém vycházející z říšské legislativy a dobročinná péče o ně jako její nezbytný doplněk. Největší část práce se vztahuje k dobročinné péči o české sirotky na jihu Čech řízené Českou zemskou komisí pro ochranu dítek a péči o mládež, provozované katolickou církví a dobročinnými spolky. Ve zkratce je nastíněna dobročinná péče o německé sirotky v českobudějovické oblasti. Cílem je podrobněji popsat a přiblížit, dle dostupných materiálů, které subjekty se na péči o sirotky na jihu Čech podílely a jakým způsobem.
The First World War and care of orphans in Southern Bohemia region
Keywords: Sirotek; 1. světová válka; Jihočeský region; veřejná péče; dobročinná péče; Orphan; First World War; Southern Bohemia region; public care; charity care