Specifika ošetřovatelské péče o pacienty s roztroušenou sklerózou - Kolářová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou roztroušené sklerózy. Jedná se o demyelinizační onemocnění, které postihuje zánětlivými ložisky centrální nervový systém. Počátek nemoci je nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života a jejím důsledkem je vznik invalidity. Teoretická část práce je zaměřena na současný stav problematiky. Bakalářská práce se v jednotlivých kapitolách zabývá např. anatomií a fyziologií nervového systému, charakteristikou, diagnostikou, léčbou roztroušené sklerózy a ošetřovatelskou péčí o tyto pacienty. V praktické části bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Pro shromáždění dat byla použita metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen sestrami z neurologického oddělení a respondenty s RS. Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienty s RS. Druhým cílem bylo zmapovat potřeby pacientů v závislosti na stupni postižení RS. Provedeným výzkumným šetření byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky. Tato bakalářská práce může sloužit jako zpětná vazba pro sestry pečující o pacienty s RS. Také může být využita jako studijní materiál pro studenty ošetřovatelství nebo informativní materiál pro nemocné RS a jejich rodinné příslušníky.
The specifics of nursing care of patients with multiple sclerosis
Keywords: roztroušená skleróza; ošetřovatelská péče; biopsychosociální potřeby; multiple sclerosis; nursing care; biopsychosocial needs