Praktická výuka v 1. ročníku oboru Všeobecná sestra - první kontakt studenta s nemocnými - Němcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na praktickou výuku studentů v prvním ročníku oboru Všeobecná sestra a na jejich první kontakt s nemocnými. Konkrétně pojednává o studentech bez středoškolského zdravotnického vzdělání, kteří se v zimním semestru dostávají poprvé na odbornou praxi v nemocničním prostředí. V teoretické části bakalářské práce je uveden současný systém vzdělávání všeobecných sester v České Republice a je zde blíže popsána teoreticko ? praktická příprava studentů před první odbornou praxí. Cíle práce jsou zaměřeny na míru odborné připravenosti studentů bez středoškolského zdravotnického vzdělání před odbornou praxí, na jejich komunikační dovednosti, na míru začlenění do ošetřovatelského týmu a na celkové hodnocení praxe studenty. K cílům byly stanoveny výzkumné otázky a výzkum byl realizován metodou dotazování ? technikou polostrukturovaného rozhovoru. Jednotlivé rozhovory byly uskutečňovány se třemi výzkumnými soubory. První soubor tvořili studenti bez středoškolského zdravotnického vzdělání v prvním ročníku oboru Všeobecná sestra, druhý soubor představovaly vyučující ošetřovatelských postupů a třetím výzkumným souborem byly sestry mentorky z oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Získané informace byly zpracovány do kazuistik a vybraná data zařazena do kategorizačních tabulek. Všechny výzkumné otázky byly zodpovězeny a stanovené cíle splněny. Práce přináší výsledky o hodnocení praxe studenty, o jejich zdokonalování během působení na oddělení následné péče a na důležitost přípravy komunikačních dovedností. Výsledky také upozorňují na případné nedostatky a negativní zkušenosti studentů v souvislosti s odbornou praxí. Závěry kvalitativního šetření naznačují oblasti, které by bylo možné v přípravě studentů posílit, případně zkvalitnit.
Hands of training in the first year- class of nurse training - first students contakct with patients
Keywords: komunikace - odborná praxe - role sestry - student - teoreticko - praktická výuka - vzdělávání sester; communication - practice - role of nurse - student - teoretic and practice training - nurse education