Controlling zásob - Říhová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá "Controllingem zásob" ve vybrané účetní jednotce. Cílem diplomové práce je analýza controllingových aktivit v oblasti zásob a zásobování, jejich zhodnocení a aplikace na vybraný podnik včetně stanovení optimalizačních návrhů. Na základě analýzy controllingových aktivit jsou následně zhodnoceny jednotlivé aktivity a jsou navržena optimalizační řešení v oblasti řízení zásob. Analýza zásob je provedena ve společnosti Impregnace Soběslav s. r. o., která se zabývá zejména výrobou a tlakovou impregnací dřevěných sloupů a pražců. Na základě zjištěných výsledků v oblasti řízení zásob je navrhnuta metoda ABC a metoda XYZ pro rozřazení materiálu. Dále je navržena metoda FIFO pro oceňování zásob při výdeji a v případě rozpočetnictví zásob je navrženo provádění analýzy odchylek.
Inventory controlling
Keywords: Controlling; zásoby; řízení; účetnictví; ocenění; Controlling; inventories; management; accounting; valuation