Problematika koncepce domů s pečovatelskou službou - Pařezová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá problematikou domů s pečovatelskou službou v České republice. V teoretické části je popsáno stáří, systém péče o seniory v ČR a především domy s pečovatelskou službou (jejich charakteristika, koncepce, cílové skupiny, poskytované služby. Praktická část obsahuje charakteristiku dvou vybraných domů s pečovatelskou službou a výzkumné šetření mezi jejich obyvateli. V koncepci domů s pečovatelskou službou se skrývá velký potenciál, do budoucna lze očekávat značné rozšíření podobných typů bydlení pro seniory. V praxi však tento systém naráží na rozmanitá omezení.
Problems of the concept care homes
Keywords: dům s pečovatelskou službou; senior; stáří; deinstitucionalizace; sociální služby pro seniory; Care homes; old age; senior; deinstitutionalization; social services for seniors.